INTROVERTS-RESCUE

Рай ли е за интроверта социалната изолация?

Всеки приема случващото с по света и у нас по различен начин, тълкувайки събитията спрямо своите разбирания, усещания и вътрешен свят. Да, интровертите предпочитат да бъдат сами, отколкото в „лоша“ компания, но това не значи, че изолацията им харесва.

Живеем във време, което е наложило като модел на съществуване непрекъснатото комуникиране с околните. Тази непрестанна обмяна на информация е колкото полезна, толкова и натоварваща, потискаща и на моменти стресираща за хората, които без да искат са въвлечени в нея. Въртележката на непрестанната обмяна на ресурси, защото информацията е ресурс, често кара хората, които са в нея, да се чувстват зле. Културата на съвременния начин на живот цени особено много екстровертните – общителни и готови на всичко, за да могат да се срещат с хора. В същото време тя критикува вътрешното пътуване към себе си, което е характерно за интровертите.

rescue-introvert-man

Какви са хората, които наричаме интроверти – не, това не са социопати, а тихи, сдържани и премислящи внимателно действията си хора, които често предпочитат да замълчат, когато нямат какво да кажат или не искат да обидят събеседника си, казвайки му, че говори глупости. Твърдението, че интровертите са слабо ангажирани със социални връзки обаче е широко опровергано от фактите и не трябва да бъркаме интровертите със срамежливите хора или онези, които изпитват тревожност, когато имат социални контакти. Много често интроспективността на интровертите им помага да развият усет към емоциите на останалите и да развият добри социални умения. Те могат да се наслаждават истински на партитата, бизнес срещите и семейните събирания, но да се чувстват също толкова добре и в уюта на техния дом, сами или с най-близките си. Интровертите не харесват конфликти, но обожават дискусии, защото винаги са подготвени, влизайки в тях.

Психологът Джонатан Чийк е идентифицирал няколко типа интровертност, вземайки под внимание фактът, че темпераментът на човек се появява в характера по много различни начини, повлияни изключително много от индивидуалната личност и средата й:

  • Социалните интроверти си взаимодействат с други хора, отговарящи на високите им критерии и личностната им самооценка и не харесват големите и шумни групи. Те наистина се радват, когато имат време и възможност за усамотение, за да се реенергизират и намерят хармония със света.
  • Мислещите интроверти са трудни за разпознаване, защото почти по нищо не се личи да имат непоносимост към каквато и да било комуникация с хора. Те наистина са изключително задълбочени в мисли и самоанализи. Точно поради тази причина са значително по-креативни и артистични. Много често това са добре познатите ни хора на изкуството, свободомислещи и „над нещата“.
  • Сдържаните интроверти са тези, които се доближават най-много до масовото схващане. Винаги мислят преди да говорят или предприемат действие. Предпазливото им поведение пречи да опитват нови неща или да поемат сериозни дългосрочни ангажименти, но когато го направят, е за цял живот. Обичат утвърдените навици и порядки на живота, които са избрали да водят и се чувстват зле, когато поради независещи от тях причини „златната им среда“ е нарушена.
  • Тревожните интроверти изпитват силна непоносимост към социалното взаимодействие между хората. Тези хора наистина са перфекционисти и често не дотам обмислени неща, които хората около тях правят, ги изкарват от равновесие. Те са изключително самокритични, чувствителни и емоционални, което им създава допълнителен проблем за осъществяването на нормална комуникация с околните.

rescue-music

На въпроса как се чувстват интровертите в сегашната ситуация, може да се каже, че особено голямо значение за психическото им равновесие оказва философията им „ Моят дом е моята крепост“. Изключителните качества, които притежават, им позволяват да се радват на малките неща, вземайки обективни и трезви решения в определени ситуации. Хладнокръвието и аналитичният им ум ги правят гъвкави и приспособими, хора, които могат да намерят нещото, което да ги зарадва, за да успеят да се оттласнат от дъното и да преодолеят всякакви житейски ситуации.

В настоящата ситуация, в която социалната изолация е единственият доказан начин за превенция и ограничаване на разпространяването на коронавируса, интровертите се адаптират по-бързо, тъй като тя е по-близка до техния начин на живот и нуждата им да презаредят батериите в усамотение. Макар да се справят малко по-леко със социалната дистанция, интровертите не са имунизирани от притеснения, страхове и дори понякога самота, които една глобална пандемия може да предизвика.

Какво може да направим за себе си като интроверт, или за човека до нас, който се определя като такъв, за да се почувства по-добре в така стеклата се ситуация?

  1. Четенето на книги отпуска и ни потапя в различни светове и то без усилие, седейки на дивана. Това ще смекчи напрежението и ще насочи мислите ви към по- положителни ареали. Редакторите на Amazon пренаредиха топ 100 литературни заглавия – детски книги, бестселъри, поезия и класика – които всеки трябва да прочете през живота си. Ако си търсите наистина добро четиво, следващият списък е само за вас, затова не губете повече време и вижте как изглежда в момента: https://www.goodreads.com/shelf/show/100-books-to-read-before-you-dierescue-reading
  2. Друго средство, което ще насочи мислите ви в друга положителна насока, са онлайн концерти, постановки и културни мероприятия, които можете да намерите в интернет.
  3. Гледането на филми също е изключително релаксиращи и мотивиращо. Има безброй научно популярни филми, които ще обогатят общата ви култура и ще разширят кръгозора ви. Разбира се не пропускайте да се запознаете и с класацията на американската развлекателна филмова индустрия, където също има страхотни предложения: https://www.imdb.com/list/ls055592025
  4. Здравият дух на интроверта се повлиява страхотно и от тренировки, които съчетават ума и тялото – йога, медитация, упражнения за разтягане и пилатес.rescue-meditate
  5. Консуматорското ни общество се оказа неподготвено за подобен род явление и сега на преден план ще излезе простият еволюционен извод: оцеляват тези, които лесно се приспособяват. За да направите ежедневието си поносимо и да се отървете от натрапчивите мисли, безсънието и изнервящата ви несигурност, качества, присъщи на интровертните личности, изберете подкрепа в лицето на Рескю капките на д-р Бах.

Универсалната цветна комбинация на д-р Бах носи името си „спасителна смес“ и има действие над всеки човек, без да води до привикване.

RESCUE® е Ваш безотказен помощник при спешни случаи в ежедневието и ще Ви помогне да възвърнете вътрешното си спокойствие и контрол с гамата от продукти, които са номер 1 решение срещу стрес и страх в България и по света!

rescue-infographic