1500x700px_Rescue

Традиции и съвременни технологии в подкрепа на контрола върху стреса

Замислете се защо съществуват толкова много приложения, които изследват нивата на стрес. Несъмнено причините се крият в модерния начин на живот, чиято висока скорост и високи изисквания към времето и вниманието на всеки човек неусетно създават напрежение и професионално прегаряне. Всички технологични чудеса, които ни помагат да бъдем по-улеснени и знаещи, едновременно с това ни карат да си поставяме и все по-завишени изисквания в работен и личен план. Пандемията и кризите в обществото също оставиха своя отпечатък на тревожност, паника и несигурност за бъдещето.

Независимо дали го осъзнаваме или не, стресът нанася поражения върху човешкия организъм, които могат да нарушат нормалния начин на живот, особено когато страдаме от него за продължителен период от време.  Припомняме кой са най-честите проявления на хроничния стрес:

  • Физиологични – Главоболие, сърцебиене, болки в гръбнака и шията, понижен имунитет, ускорен пулс, повишено изпотяване, болки в стомаха, гадене, лош сън, кошмари, световъртеж, повишено кръвно
  • Емоционални – Песимизъм, депресия, цинизъм, апатия, чувство за неудовлетвореност, ниска самооценка
  • Поведенчески – Увеличени конфликтни ситуации, асоциално поведение, злоупотреба с алкохол, хапчета, тютюнопушене, разстройства на храносмилането – булимия и анорексия
  • Когнитивни – Постоянни негативни мисли, слаба концентрация, нарушено съсредоточаване, липса на инициатива, нервност

Предвид последиците, които стресът има върху нашето здраве,  изключително важно е да регулираме нивата му и да се опитваме да поддържаме неговия баланс. Целта ни трябва да бъде да намерим онази „точка на спокойствие“, при която нивата на стрес са мотивиращи и подпомагащи адаптацията към новото, но не водят до здравословни проблеми и емоционален дисбаланс.

 

Новите технологии в подкрепа на борбата с напрежението

Интересен е фактът, че вече имаме възможност да заложим на новите технологии в подкрепа на борбата с напрежението. Разбира се, идеята за технологии, които могат да измерват стреса, не е напълно нова.  Полиграфът, изобретен през 30-те години на миналия век, измерва честотата на дишане, кожната реакция, кръвното налягане и пулса при различен вид стимулация. Използването му в криминални и други разследвания се основава на теорията, че опитите за вербална измама са свързани с физиологичните реакции. Технологичният напредък през 80-те години, включително измерването на вариациите в моделите на речта, се основава на същото предположение.

Ако се върнем в днешни дни, съвременната здравна технология, наречена биометрия, може да създаде валидна и надеждна верига за обратна връзка, основана на доказателства. Хората могат да наблюдават своите физиологични нива на стрес и да използват тази информация, за да се намесят в системата среда/човек. Биометричните данни могат да направят видимо онова, което обикновено остава невидимо за очите. Казано по друг начин, биометричната технология позволява системна връзка между физиологичното състояние на човек и неговите умишлени, съзнателни действия за смекчаване на ефектите от стреса и ограничаването му.

Прост пример за това би бил монитор за сърдечен ритъм, показващ бързо увеличаване на сърдечната честота. Това от своя страна предупреждава лицето да предприеме действие въз основа на предварително знание за действие/реакция (т.е. сценария) за намаляване на сърдечната честота, като например кратко упражнение за медиация. Днешните измерими показатели- цяла гама от биометрични данни – може да бъде надеждно измерена с наличната технология в неклинични условия. Тук ще се съсредоточим върху стандартните показатели на категория продукти, наречени „устройства за носене“, като например „фитнес тракери“ , „смарт гривни“ и здравни монитори. Те са проектирани да бъдат физически свързани с потребителя в рутинни ежедневни дейности. Най-често срещаната форма е устройство, подобно на часовник, както и самият ви телефон.

rescue-loss-of-control

Как се измерват нивата на стрес

Много често устройствата мерят стреса чрез показател, наречен променливост на сърдечната честота (HRV) – това е разликата във времето между ударите на сърцето ви.

Защо да проверявате променливостта на сърдечната честота?

  • Променливостта на сърдечната честота може да идентифицира дисбаланси на вегетативната нервна система. Когато сте в режим на „борба или бягство“, разликата между сърдечните удари е ниска в сравнение с периодите, когато сте в спокоен режим, където разликата между сърдечните удари е голяма.
  • HRV е индикатор за нивата на стрес. Хората с нисък HRV могат лесно да изпитат остър стрес, докато хората с висок HRV рядко изпитват стрес и сърдечно-съдовата им система е в страхотна форма. Проверката на HRV може да ви помогне да разберете как да реагирате на стреса по по-здравословен начин.
  • Може да повиши осведомеността за вашите навици на живот. Проверката на HRV е един от начините да разберете дали навиците ви са здравословни или нездравословни за сърцето ви и е чудесен инструмент за мотивиране на промяна в поведението.
  • Чрез показателя HRV вашата нервна система може да ви покаже как реагирате на средата около вас, на различни стимули, чувства и емоции. Измерванията на HRV могат да помогнат за повишаване на вашата осведоменост за това как живеете и мислите и как вашето поведение влияе върху нервната ви система и телесните функции.

Смарт часовниците могат да проследяват тези данни чрез носене на устройството. Пулсът се регистрира от светлочувствителни фотодиоди, които отчитат количеството кръв, протичаща през китката, както и сърдечния ритъм.

Днес тези устройства стават все по-достъпни за обикновения човек и с помощта на просто приложение, с което се изследват нивата си на стрес, всеки може лесно и бързо да получи информация за своето състояние.

rescue-music

Устройството показва, че сте стресирани – сега какво? Новите технологии и традиционният холистичен подход могат да бъдат ключ към спокойствието.

Часовникът ви показва, че сте стресирани, но не сте сигурни какво да правите, а и понякога просто си казвате „голямо чудо“.

Ако нивата на стрес не се приемат сериозно, това може да създаде непрекъснато напрежение върху тялото. С течение на времето това може да повиши холестерола и кръвното налягане в резултат на претоварване на нервната система. Тези фактори могат да направят хората по-податливи на здравословни състояния като мигрена и сърдечни заболявания.

Разбирането на общото значение на стреса и колко лесно е да наблюдавате нивата си на стрес може да ви помогне да поддържате здравословен начин на живот, без да пропускате нищо, както и да си помогнете именно в онези моменти, в които имате нужда от това.

Комбинацията от съвременни технологии за измерване и традиционни холистични подходи може да се окаже ключова за справяне с напрежението. Едно упражнение за дишане или за осъзнатост, кратка медитация или дори разходка на открито за пет минути, когато се намирате под стрес, може да помогнат за възвръщане на баланса на емоциите и системите в тялото.

На пазара съществуват и продукти, които са свързани с намаляване на нивата на стреса, но с годините сред тях изпъква традиционната „спасителна“ серия на продуктите Рескю, която може да се използва непрекъснато и без ограничение във възрастта.  Благодарение на технологиите може да проследите ефекта на действието на продуктите и възможността им да повлияят нивата на стреса още на 15-тата минута след приема им.

rescue infographic flowers-01

На какво се дължи бързото му действие? Една от причините е специално подбраният състав, базиран на дългогодишния опит на английския лекар д-р Едуард Бах. Той включва универсална комбинация от цветни есенции, която печели доверието на милиони хора по света като щадящ и бърз начин за справяне с емоционалния дисбаланс, причинен от различни проблемни или стресови житейски ситуации. Серията продукти RESCUE® може да бъде всекидневен помощник при напрегнати моменти, за да можете бързо да възвърнете вътрешното си спокойствие и контрол без да използвате седативи и да се притеснявате от привикване.

RESCUE® действа на всеки човек. Необходими са само няколко минути (максимум 15) след приема на RESCUE®,  за да могат да се активират механизмите за самолечение на тялото. Това води до емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане, което освен, че се усеща може да бъде видяно и през телефонно приложение.

С помощта на новите технологиите можем да живеем по-добре, но традицията в лицето на Рескю продължава да подпомага нивата на стрес и доброто ни качество на живот всекидневно.

rescue-infographic

За живот без паника и страх Рескю капките на д-р Бах!
За повече информация посетете: vedrashop.bg