rescue-nezdravoslovna-productivnost

Може ли връзката ви с продуктивността да е нездравословна?

Колко от следните твърдения се отнасят за вас?

  • Свободното време е загубено време.
  • Да имам незапълнено време в графика си ме кара да се тревожа.
  • Всичко, което правя, трябва да има смисъл.
  • Най-важното нещо в живота е работата.
  • Колкото повече часове работя, толкова по-добре съм.
  • Общуването ме дразни, тъй като предпочитам да правя нещо по-продуктивно.
  • Мразя да седя на едно място.
  • Рядко прекарвам време далеч от моя телефон/лаптоп/компютър.

Да бъдеш продуктивен човек е важно по много причини – позволява ни да постигаме целите си, да се чувстваме добре със себе си, да помагаме на другите, да бъдем физически и умствено активни. Когато връзката ни с продуктивността стане небалансирана обаче, това може да ни се отрази зле.

Да предположим, че постоянно давате приоритет на „продуктивността“ пред свободното време, времето сред природата, времето с любимите хора, времето за гледане на небето или времето за правене на нещо, което не определяте като продуктивно. В такъв случай може несъзнателно да губите повече време, отколкото мислите, да се насочвате към състояние на прегаряне и да правите живота си по-труден.

жена, работеща докъсно в офиса

Как мога да разбера дали връзката ми с продуктивността е нездравословна?

Запитайте се какво означава продуктивността за вас. Ако вашият отговор е ориентиран само към работата или е съсредоточен около една и само една област от живота, има шанс да пренебрегнете други също толкова важни неща.

Здравословната производителност може да ви помогне да останете мотивирани, но ако я приоритизирате пред неща като упражнения, грижа за себе си, лични взаимоотношения и даване на почивка на очите и мозъка ви от работния режим, може да сте прекалили.

Вашето самочувствие свързано ли е с броя на часовете, които работите?

Това може да е неудобен въпрос за размисъл, но много хора с болезнен фокус върху продуктивността може постоянно да преследват чувството за постижение като основен източник на самочувствие и да смятат, че трябва да постигат все повече и повече. С няколко думи – може да се опитвате да напълните чаша, която има голяма дупка на дъното.

Имате ли сериозни затруднения в някои области от живота ви?

Ако е минало много време, откакто сте се виждали с приятелите или семейството, гледали сте или чели нещо за удоволствие, прекарвали сте време в грижа за тялото си или сте готвили храна, може да се окаже, че влагате твърде много време и енергия в професионалните си занимания или вашата идея за „ оптимална производителност“.

Културата ви на работното място възнаграждава ли ви, че сте „зает“ или работите извънредно?

Ако хората около вас също дават приоритет на постоянното „правене“ пред, може да се почувствате сякаш нямате друг избор, освен да прекарвате извънредни часове в офиса. Може дори да почувствате, че трябва да положите още допълнителни усилия, за да сте в крак с вашата индустрия или работно място. Разбира се, не казваме, че желанието за развитие или самоусъвършенстване е нещо негативно, но винаги си давайте период на почивка и презареждане на батериите след интензивен период на работа. Направете крачка назад и не забравяйте, че от вас зависи да дадете приоритет на собственото си благополучие, което може да означава да поставите граници между професионалния и личния си живот.

Умът ви блуждае ли към мисли, с които не ви се иска да се сблъсквате , когато не сте продуктивни?

Запитайте се дали желанието ви постоянно да се движите и да правите нещо е породено от това, че ви е трудно да се изправите пред мислите, които се появяват, когато не сте заети с нещо друго. Ако често избягвате да имате свободно време, оценете общото си емоционално състояние и преценете дали контактът с психолог или друг специалист може да ви помогне да се научите да „изключвате“ и да релаксирате.

Какво мога да направя, ако съм „продуктивен“ по проблематичен начин?

Преформулирайте възприятията си за успех или продуктивност

Основен маркер за успешен, продуктивен живот е балансът. Определението за успех е субективно, но общ признак за „добър“ живот е комбинация от физическо здраве, емоционално благополучие, социални връзки, финансова стабилност и удовлетворение от работата.

Ако можете да преформулирате крайната си цел, за да постигнете баланс, който включва почивка, готвене, упражнения, учене, работа, общуване и от време на време излизане от зоната ви на комфорт или преследване на нови неща, тогава вашата концепция за това как изглежда да бъдете продуктивен може да се промени.

Осъзнайте какъв е вашия модел на поведение и помислете за химичната реакция на мозъка си

Постигането на нещо може да ви накара да се почувствате добре. Когато сте продуктивни, мозъкът ви доставя допамин, което ви кара да се чувствате страхотно и създава желание за повече допамин. Постоянното преследване на това преживяване на „правенето“, за да бъдете възнаградени, може да ви изпрати в състояние на висок и почти постоянен адреналин, което прави все по-трудно и по-трудно да се отпуснете и да „изключите“ и увеличава необходимостта да се движите без почивка. „Токсичната продуктивност“ може наподоби пристрастяване по отношение на физиологичните реакции.

Ако смятате, че не можете да спрете непрекъснато да преследвате следващата цел за сметка на воденето на балансиран живот, медицински специалист или специалист по психично здраве може да ви помогне да намерите правилните ресурси за подкрепа.

Обичаме производителността

Да си продуктивен е страхотно. Поставянето на цели е страхотно. Важно е да предизвикате себе си, за да постигнете успех.

Опасността от продуктивността е, когато тясното или ограничаващо възприятие за това как изглежда тя може да създаде небалансиран живот. Надяваме се, че тази статия може да ви помогне да си дадете повече разрешение да забавите темпото, да се насладите на малките неща и отделите време за почивка. Не забравяйте, че когато всичко ви се струва непосилно, можете да посегнете към RESCUE® продуктите с цветни есенции на д-р Бах за естествена емоционална подкрепа от природата!

Сега вървете да постигнете някой успех! И след това гледайте филм или си вземете дълъг душ!

rescue-kapki-panik-ataka