panic-attack

Паник атаките – как да ги разпознаем и какво да направим

Когато някой разказва за напрегната ситуация, често се случва да каже „изпаднах в паника“ или „направо получих паник атака“, просто за да подчертае колко ги е разтърсила и извадила от равновесие случката. Но за онези, които са преживели истинска паник атака, ситуацията действително е драматична.

Какво е паническа атака (паник атака)?

Паническата атака е внезапен епизод на силен страх, често предизвикващ физически реакции, дори когато няма реална заплаха. Когато човек получи паническа атака, сърцето му започва да бие, сякаш ще изскочи и е възможно да почувства, че не може да си поеме дъх. Може дори да реши, че получава сърдечен удар.

Какви са симптомите на паническа атака?

Както при други състояния, паник атаките могат да бъдат различни при различните хора. Въпреки това, има няколко често срещани симптоми, които хората изпитват, като например:

 • Внезапен страх от смъртта
 • Усещане за предстояща гибел или опасност
 • Ускорен пулс
 • Студени тръпки и горещи вълни, изпотяване
 • Усещане, че някой ти стиска гърлото
 • Гадене, повръщане и коремни спазми
 • Световъртеж, замаяност или чувство, че ще припаднеш
 • Болка в гърдите, която най-често остава там
 • Усещане за загуба на връзка с реалния свят (но не и халюцинации)

Запомнете, че тези симптоми могат да варират от човек на човек. Някои хора може да имат всички симптоми, описани по-горе, докато други може да изпитат само един или два.

Каква е причината за появата на паническите атаки?

Когато почувстваме, че сме застрашени, тялото ни активира така наречения механизъм „бий се или бягай“. Освобождават се хормони, които ни помагат да реагираме по-бързо и карат сърцата ни да бият по-бързо. Това е полезно, когато сме в опасност, защото можем по-ефективно да се изправим срещу нея или да избягаме. Същите механизми се задействат, когато получаваме паническа атака, но основната разлика е, че тогава не се намираме в опасност и често сме шокирани и дълбоко разтърсени от появата им без никакво предупреждение.

Пристъпите на паника се случват по различно време и по различни причини за всеки човек. Може да забележите, че ги изпитвате, когато животът е стресиращ или когато конкретни места или дейности ги предизвикват, но често може да нямат очевиден тригер.

Някои рискови фактори, които могат да увеличат шанса от поява на паник атака, са например голям житейски стрес, като смърт или сериозно заболяване на близък човек, травматично събитие, като сексуално насилие или сериозен инцидент, големи промени в живота ви, като развод или раждане, както и сътресения в страната, като пандемия, война и други. Според проучване на Rescue с 676 българи, 14.8% от запитаните са получили паник атака за първи път по време на пандемията, а още 13,3% са съобщили, че паник атаките им са зачестили в този период.

Могат ли медицински състояния да причинят паник атаки?

В допълнение към специфични състояния на психичното здраве, някои медицински състояния също могат да допринесат за появата на пристъпи на паника. Те включват например:

 • Хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза
 • Внезапното спиране на някои лекарства, особено тези, използвани за лечение на психични заболявания
 • Хипергликемия или висока кръвна захар
 • Пролапс на митралната клапа, сърдечно заболяване

panik-ataka-simptom

Какво да правите, ако получите паник атака?

Когато почувствате, че настъпва паническа атака, можете да опитате няколко бързи стратегии за облекчаване на симптомите.

 • Дишайте. Фокусирането върху бавното и дълбоко дишане може да ви помогне да управлявате бързото дишане или тревожните чувства.
 • Признайте, че това е паническа атака. Временно е, ще премине и не е сърдечен удар. Кажете си го на глас, ако трябва.
 • Не се борете, а просто наблюдавайте симптомите. Останете там, където сте, ако можете. Важно е да не започнете да се страхувате от мястото, където сте получили паническата атака, и да я избягвате в бъдеще.
 • Намерете обект, върху който да се фокусирате. Изберете предмет около вас и се опитайте да забележете всичко, което можете за него. Паниката може да започне да отшумява, когато съсредоточите цялата си енергия върху обекта и го опишете подробно за себе си.
 • Фокусирайте се върху положителни, спокойни образи. Можете да си представите себе си на тихо, спокойно място като плаж или гора.
 • Ако чувствате, че сякаш губите връзка с тялото си или със заобикалящата ви среда, опитайте със следното упражнение: помислете за пет неща, които можете да видите; четири неща, които можете да почувствате; три неща, които можете да чуете; две неща, които можете да помиришете; и едно нещо, което можете да опитате.

Въпреки че може да не ви се струва така в момента, важно е да запомните, че всяка паническа атака в крайна сметка приключва. Отговаряйки на вашите паник атаки по нежен и логичен начин, вие ще създадете „по-меко приземяване“ за себе си.

Независимо дали това е първата ви паническа атака или стотната, трябва да се опитате да работите с тялото си, да отпуснете мускулите си и да успокоите ума си. Ако успеете да направите това, паниката може да премине по-бързо.

Ценен помощник в ситуациите на панически атаки могат да бъдат и RESCUE продуктите с универсалната комбинация от цветни есенции на д-р Бах. С тях ще се справите резултатно при остри състояния на паника и страх без опасност от предозиране или привикване. Продуктите RESCUE могат да се приемат във всички форми – капки, спрей или пастили – неограничено в рамките на деня, през 15 минути до ефект.

RESCUE е почти вековен опит в преодоляването на мрачните мисли в кризисна ситуация, възможност да превърнем сами безсилието си в съзидателна енергия.  Приемът е ползотворен при състояния, които изискват спешна намеса, за да запазите психо-емоционалната си стабилност, каквито за паник атаките.

rescue infographic flowers-01

Как да помогнем на някой, който получава паническа атака

Може да бъде плашещо да станете свидетели на паник атака при близък човек, приятел или колега. Ако разберете, че някой около вас получава паническа атака, не забравяйте следното:

 • Запазете спокойствие: ако изглеждате уплашени, това може да влоши паническата атака
 • Помогнете на другия човек, като го насърчавате да диша. Дишайте бавно и дишайте заедно
 • Насърчавайте го да се съсредоточи върху нещо друго – например можете да го помолите да назове пет различни обекта в далечината
 • Каквото и да поискате от него, опитайте се да направите същото: ако водите с пример, другият човек вероятно ще последва
 • След като паническата атака приключи, насърчете своя приятел или любим човек да потърси помощ

Не забравяйте, че много хора се смущават, ако получат паническа атака. Напомнете им, че няма от какво да се срамуват, но че е важно да предприемат стъпки, за да предотвратят появата на паник атаки в бъдеще.

 

Забележка: Информацията, която предоставяме, не е предназначена да бъде заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Не трябва да се използва вместо съвета на вашия лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги.