diana-milusheva-interview

Паническите атаки – интервю с д-р Диана Милушева, холистичен лекар и бахов терапевт

Днес на гости в нашия блог е д-р Диана Милушева, холистичен лекар и бахов терапевт с богат опит. С нея ще поговорим за паническите атаки и за това дали има щадящи терапии, с които да си помогнем.

Д-р Милушева, в какво се изразява една паническа атака?

Паническата атака има различни лица. Най-често класическата паническа атака е свързана със задух, с невъзможност да си поемеш дълбоко дъх, както и с бодежи в сърдечната област, които обаче са много характерни, защото са в определена точка. За разлика от същинската сърдечна болка, която е притискаща, стягаща и се усеща по-скоро в централната част на гърдите, отколкото в сърдечната област, то при паническа атака обикновено има болка, която е фокусирана върху конкретна точка в сърдечната област и се усеща по-скоро като бодеж. При някои от хората това може да бъде придружено със силно сърцебиене, може да се появи повишаване на артериалното налягане. Характерно е, че се повишава систоличното артериално налягане, а много по-слабо се променя или не се променя диастоличното.

Паническата атака може да се изрази в неспособност да контролираш действията си, в усещане за слабост в краката. При по-острите паник атаки човек може да изпадне дори във временно шоково състояние, по време на което да изгуби слух или зрение.

Споменахте, че паническата атака е временно състояние. Колко дълго може да продължи тя?

Продължителността на паническата атака може да бъде от няколко минути до половин час. Когато продължава прекалено дълго, това започва да тревожи хората и много от тях търсят медицинска помощ, стигат до спешните центрове.

Какви са причините за паническите атаки? Има ли конкретни ситуации, които ги отключват?

Много често се говори за възможните причини за паническите атаки, като такива, свързани с конкретни страхове на хората – загубата на нещо материално (работата, дома) или загубата на близък човек.  Това обаче не е така.

Същинските панически атаки са по-скоро свързани с вътрешни блокажи, свързани с  определени емоции. Тези емоции могат да бъдат например несигурност за бъдещето, притеснения , свързани с настоящето или със спомени от миналото. Дори и ако в момента човек се радва на добро настояще – например има работа, семейство, дом – той  въпреки всичко може да носи в себе си несигурност за бъдещето и страх от неизвестното. Това най-често се случва при хора, които имат блокажи на много по-дълбоко подсъзнателно ниво. Понякога това могат да бъдат хора, които се страхуват да не се провалят, които са пренавити от амбиция или от желание за успех на всяка цена. Когато успехите са продиктувани от вътрешна несигурност и нужда човек непрекъснато да доказва на себе си или на другите, че може, този успех може да нагнети силно напрежение. Той може да изисква от човека на всяка цена да успява и по този начин да подхранва още повече страха от възможен провал или неуспех, колкото и парадоксално да звучи. Така всеки може да изпадне в паническа атака, независимо колко е преуспял в живота.

Има и схващане, че човек може да получи  паническа атака  когато изпитва чувство за срам – от това, че е слаб, различен, че не може да се справи. Това може да не е свързано дори с провал, а по-скоро с недоверие от страна на другите и съответно срам, че не си успял да покажеш, че си достоен. Когато това отношение се случва твърде често, може да се стигне до панически атаки, въпреки че реално този човек няма основание да се срамува. Много често хората, в стремежа си да се харесат на другите, си поставят нереалистични цели, което също може да бъде причина за паническа атака.

Паническата атака може да се изрази и в страх към нещо конкретно, но този тип панически атаки са характерни за хората, които имат фобии. Когато се сблъскаш с причинителя на тази фобия, може да изпаднеш в паническа атака – например в самолета.

Друга възможна причина е потискането на чувствата, конформисткото поведение – съгласяваш се с това, което се налага да приемеш като ситуация, като поведение , въпреки че вътрешно не си съгласен – неизразеното несъгласие създава вътрешно напрежение, предизвиква мисловни въртележки.

Затова  е много трудно да се определят конкретните причини за една паническа атака. Те могат да бъдат най-различни. При всички случаи обаче онова, което е най-характерно за всички панически атаки, е чувството на страх в момента, в който я изпитваш. Паниката представлява еманация на страха, най-силната му форма.

panik-ataka-simptom

Жените или мъжете страдат по-често от панически атаки, какви са Вашите наблюдения?

Много погрешно е схващането, че паническата атака по принцип е характерна за жените. Бих казала, че в процентно отношение те са по равно. Жените са тези, които по-често търсят помощ и подкрепа в това състояние, докато мъжете, в притеснението си, че другите ще разберат, че изпитват паническа атака, което на подсъзнателно ниво за тях означава да изпитват страх, те предпочитат да запазят тези много силни емоции скрити в себе си, докато не се изявят в много крайно физическо състояние, тоест при физическо оплакване – например да получат тежък пристъп, който имитира инфаркт или силен задух. Търсят помощ, когато усещат, че физическото им здраве е застрашено.

В последните две години на пандемия наблюдава ли се ръст на честотата на паническите атаки?

Да, определено това е така. Винаги, когато има увеличаване на нивата на обща тревожност, това води до нарастване на честотата на паническите атаки. Най-характерното за паническите атаки е, че те се появяват внезапно и не е задължително човек да е попаднал в конкретна драматична ситуация, касаеща лично него. Много често паническите атаки се появяват дори при хора, които привидно нямат никакви проблеми, хора, които изпитват сигурност в чисто материален аспект и въпреки всичко изпитват панически атаки.

Ако човек получи една паническа атака, означава ли това, че в бъдеще той автоматично ще получи още такива атаки?

Не, понякога паническата атака може да бъде единична или да не се появи втора още много дълго време. Зависи от конкретните причини в дадения човек, които са го накарали да изпадне в паническа атака. Важно е да се отбележи, че паническата атака много рядко е свързана с нещо конкретно, което ти се случва в момента, даже почти никога. Тя е най-вече е свързана с нещо, което носим вътре в себе си – някакъв неосъзнат страх, несигурност, вина.

Ако в рамките на седмица до месец човек получи втора паническа атака, това е сигнал, че  трябва да се  предприемат  стъпки, с които да бъдат  спрени и да се предотврати развитието на паническо разстройство. Има хора, които преживяват  няколко „залпови“ панически атаки в рамките на един ден. Разбира се, в този случай е изключително важно да се потърси помощ. Всичко зависи от психо-емоционалния баланс на човека.

Какъв е пътят, по който страдащият  от панически атаки, може да потърси помощ или да опита да си помогне сам?

Когато става дума за справяне със самата паник атака, някои хора реагират инстинктивно и променят дишането си. Бавното и дълбоко дишане е действие, което хората често правят без да се замислят и по този начин си помагат за по-бързото излизане от паническата атака.

Други пациенти прибягват до медикаменти, например.

Един от най-бързите, безвредни и ефективни методи обаче е приемът на универсалната комбинация на д-р Бах за спешни състояния – RESCUE. Тя е създадена конкретно за справяне с емоционалния дисбаланс, свързан с проблемни и стресови ситуации. RESCUE се предлага под формата на капки, спрей или пастили. При паническа атака най-добрият вариант е да се съчетае приемът на Рескю спрей, защото той ще подейства изключително бързо, с прием на Рескю капки, които могат да се поставят в чаша с вода. Ако човек не разполага с Рескю спрея, а само с капки, може да комбинира директното поставяне на 4 капки под езика с приема на 4 капки Рескю в чаша с вода. Рескю може да се приема през цялото време до овладяването на паническата атака, на всеки 10-15 минути до ефект, но при нужда може да бъде взиман и по-често.

rescue infographic flowers-01

А какво да направим, ако искаме да предотвратим бъдещи панически атаки?

Сама по себе си, комбинацията от цветни есенции в Рескю не може да предотврати бъдещото появяване на паническите атаки. Ако искаме да спрем да получаваме паник атаки, то задължително трябва да се подложим на някакъв вид терапия. Може да бъде конвенционална, но за съжаление тя е свързана с приема на различни успокояващи – седативи, антидепресанти и други антипсихотични средства, което не винаги е добро решение в перспектива. Терапията може да бъде свързана и с приема на хомеопатични лекарства или пък с посещение на психолог. Добър вариант е и Баховата терапия с 38-те цветни есенции на д-р Бах. Д-р Едуард Бах – английски лекар, живял и работил в началото на 20 век, е създал изключително безвредна, но ефективна система на повлияване на психо-емоционалното състояние. Тя е основана на схващането, че всеки физически проблем е свързан с определен дисбаланс на емоционално ниво и затова Баховата терапия се фокусира върху корекцията на емоционалните фактори, което води и до по-добро физическо здраве.

Обикновено най-бърз и траен  резултат се получава при комбинирането на  психотерапия и Бахова терапия. Когато става дума за панически атаки, които третираме с Бахова терапия, е нужно да се направи консултация с Бахов терапевт, за да се определи причината за появата им и да се създаде индивидуална комбинация, която да включва  1 или 2  моноесенции, свързани с конкретните причини за получаването на паническа атака, както и 2 или 3 есенции, свързани с овладяването на евентуални кризи в периода на терапия.

 

Можете ли да ни дадете пример за такъв тип терапия?

Ето конкретен пример: при хора, които страдат от конкретна фобия, която предизвиква у тях паническа атака, приемът на Рескю ще намали нивата на тревожност и острата реактивност, когато попаднат в ситуация, предизвикана от  фобията. За тях е много важно обаче да приемат моноесенция от мимулус поне за месец, като след преодоляване на острото състояние може да се продължи приемът й в комбинация с други моноесенции, които са свързани с конкретното състояние на пациента. RESCUE ще даде възможност за овладяване на острата паника, на състоянието, в което човек не знае как да постъпи и е тотално объркан, ще намали вътрешното напрежение. Но на практика в Рескю няма нито една моноесенция, която да е пряко отговорна за фобията, за самия страх. Затова такъв тип пациент трябва да приема мимулус като терапия за превенция и трансформация на страха и само тогава, а Рескю само в случай на остра стресова ситуация и така, докато фобията, т.е. енергията на страха  бъде трансформирана.

Колко бързо може да се повлияе честотата и силата на паническите атаки?

Паническите атаки никога не изчезват бързо. Идеята на Баховата терапия и на психотерапията е във времето те да се разреждат като честота и да намалява тяхната интензивност и времетраене. Стремежът е всяка следваща паническа атака да бъде много по-кратка и не толкова наситена с вегетативни симптоми, които плашат хората.

Това, което трябва да се знае е,  че паническата атака никога не е свързана с физическо увреждане, но може да застраши психическото здраве. Когато човек дълго време изпада в панически атаки, той много бързо може да развие страхова невроза, която е първата стъпка към развитието на депресия. Обикновено хората, които дълго време пренебрегват това състояние, могат да изпаднат в много тежко депресивно разстройство на базата на паническото разстройство, което са развили. Тогава третирането на това състояние отнема страшно много време и води до тежки последици за физическото здраве на човека, защото лечението на депресията включва множество медикаменти, които имат силен токсичен ефект върху черния дроб, а и върху целия организъм. По-добре е да се реагира веднага и да се потърси помощ в дългосрочен план с възможно най-щадящите природни терапии.