pritesnenie-predi-kontrolno

Как да помогнем на детето да се справи с притеснението преди контролно

Първокласничка често се оплаква от болки в корема, но педиатърът не открива нищо нередно и казва, че детето е здраво. Момичето всъщност е щастливо дете – играе навън с приятелчета, спортува, дори като цяло да ходи на училище й харесва. Но понеделник сутрин стомашните болки отново се появяват, точно когато трябва да се приготвя за училище.

Оказва се, че понеделник сутрин е време за контролно, понякога по писане, понякога по четене, понякога по смятане. Приливът на безпокойство, който момичето изпитвало преди и по време на контролното  й пречело дотолкова, че понякога едва успявала да отговори на въпросите, въпреки че била добре подготвена. Скоро това притеснение започнало да се появява още сутринта и да предизвиква болките в корема.

Мислим за притеснението преди тест или изпит като за нещо, което по-скоро тийнейджърите или студентите изпитват, но истината е, че дори много малки деца могат да страдат от това. С увеличаването на тестовете и оценките още на ниво начално училище (както знаем, за някои престижни начални частни училища и предучилищни групи вече има дори приемни изпити), все повече и повече малки деца изпитват симптоми на тревожност.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на детето си да се справи с този проблем, преди да стане непреодолим.

  1. Задавайте въпроси

Често процесът на изричане на притесненията на глас помага на малките деца да преодолеят чувствата си. Разбирането на мисловните модели, които предизвикват безпокойство, може да помогне на родителите да разработят стратегии, насочени към конкретни проблеми. Опитайте да зададете тези въпроси:

  • Как се чувстваш, когато ти дадат теста?
  • Кое е най-голямото ти притеснение, свързано с контролното?
  • Чувстваш ли се притеснен/а, когато мислиш за самото контролно или притеснението се появява, когато трябва да го направиш в клас?

Въпроси като тези ни помагат да избегнем предположения защо децата се чувстват тревожни. Първокласничката от историята в началото на нашата статия например не се тревожеше за уменията си — по-скоро се страхуваше да не изостане от връстниците си в класацията със весели стикери за добро представяне на контролното, които учителката им давала.

  1. Обяснете основните принципи на правенето на контролно

Малките деца имат много малък опит с тестовете. Децата могат да се почувстват по-уверени и силни, когато са подготвени и знаят какво да направят по време на контролното, като например – да започнат с внимателно прочитане на условието, да зададат въпрос, ако не разбират това условие, в началото да потърсят въпроси, на които знаят, че могат веднага да отговорят. просто указанията, търсене на въпроси, на които знаят, че могат да отговорят веднага и да се върнат на онези, които ги затрудняват, когато са попълнили останалото.

kontrolno-matematika

  1. Говорете с учителя.

Някои малки деца се чувстват като затрупани от информация, когато погледнат контролното по математика или правопис, защото гледат цялата страница като цяло, вместо да се фокусират върху въпросите и отговорите един по един. Ако това е случаят с вашето дете, учителят в класната стая може да приложи някои прости решения, като например използването на лист хартия, за да покрие по-голямата част от страницата, така че детето ви да се фокусира само върху един ред или една задача наведнъж. Други деца изпитват безпокойство, когато се огледат и видят, че всички работят бързо. Те се разсейват от шума на моливите, които драскат върху хартията. Бързо решение за това е детето да седене в отделна зона в задната част на стаята, ако това е възможно и разрешено.

  1. Научете детето на стратегии за релаксация

Упражненията за визуализация са чудесни за малки деца, защото те са склонни да имат активно въображение. Практикувайте ги, когато детето ви е спокойно. Помолете го да затвори очи и да определи място, където се чувства щастливо, уверено и спокойно. Насърчете го да сподели подробности за гледките, звуците и ароматите на неговото успокояващо място. Докато споделя, накарайте го да поеме дълбоко въздух. След това в деня на теста напомнете на детето си да затвори очи и да визуализира успокояващото си място, когато се чувства тревожно.

  1. Опитайте Рескю с цветята на д-р Бах

В допълнение към техниките на релаксация и в моментите, когато детето все пак продължава да изпитва тревожност или паника, свързана с контролното (сутринта или непосредствено преди изпита), можете да разчитате на допълнителна помощ от продуктите Рескю на д-р Бах. Те са холистична терапия, която не съдържа седативи, а комбинация от цветни есенции, които, подобно на хомеопатичните продукти, са във високо разреждане, и действат чрез своята енергийна вибрация.

Цветните есенции на д-р Бах се правят по един от двата метода. При метода на соларизация се събират определени цветя, когато са покрити с роса и се накисват в изворна вода. При другия метод растителният материал се вари 30 минути. И в двата метода течността се филтрира и силно се разрежда, но енергийната вибрация на използваното растение остава като заряд.

Продуктите от серията RESCUE в отличителен жълт цвят помагат за облекчаване на ежедневния стрес по естествен начин, като активират собствените ни способности за връщане на емоционалния баланс. Идеални са за подпомагане на децата преди полагане на голям тест или преди представление, състезание или балетен рецитал. Петте цветни есенции в Рескю спомагат за изчистването на блокиращите модели на поведение по време на напрегнати ситуации – паниката, обърканите реакции, отричането на реалността, шока.

rescue-knigi-kontrolni

  1. Укрепване на увереността

Видно е, че притеснението преди изпит или контролно може да се превърне в убиец на увереността. Вместо да се фокусирате върху действителните тестове, помогнете на детето си да намери вътрешната си сила. За много деца увеличаването на свободната игра и играта на открито е стимул за увереност. В контекста на играта децата предизвикват себе си и се справят със страховете си. Това изгражда увереност, която може да повлияе положително на вашето дете във всички области на живота.

Притеснението преди контролно може да изглежда труден за изглаждане проблем при малките деца, но ако се обърне внимание навреме, ще откриете, че детето ви вероятно ще изгради увереност с течение на времето и ще започне да бъде по-спокойно.