life-hacks-for-the-festive-season__Focus

Три начина да се справите със стреса през празничния сезон

Отново дойде онзи период в годината, когато изискванията към нашето свободно време са най-високи. Трябва да действаме в милиони посоки – да купуваме подаръци, да довършим важни служебни дела преди края на годината, да подготвим празничната трапеза, да украсим –  а дните просто нямат достатъчно часове, за да смогнем да свършим всичко. Идва и ваканция за децата, когато трябва да планираме семейни забавления. Всичко това може да бъде доста натоварващо.

Но не се страхувайте. Ние от RESCUE ви предлагаме три прости трика, които да практикувате за намаляване на нивата на стрес, когато не сте сигурни какво друго да направите.

woman-holds-christmas-gift-Rescue

 1. Направете грижата за себе си приоритет

Да разберете колко важна е грижата за себе си по време на стресови моменти е ключът към по-приятните и спокойни дни. Знаем, че празничният сезон може да бъде идеалната среда за стресиращи моменти, затова ви препоръчваме да разберете какво точно означава за вас грижата за себе си и да отделите малко „време за мен“ в ежедневието си. Ето няколко идеи, за да започнете:

 • техники за релаксация: от дихателни упражнения до тренировки за разтягане, техниките за релаксация могат да бъдат толкова кратки или дълги, колкото е необходимо. Като правите бавни, стабилни вдишвания – 4 секунди вдишване и 5 секунди издишване – можете да си вземете кратка почивка в натоварения ден и да внесете момент на спокойствие в забързания ритъм на ежедневието. Ако имате малко повече време, защо не изпробвате някоя сесия за медитация (може да продължи от 10-15 минути) или йога занимание (с продължителност между 20 и 40 минути)?
 • релаксираща вана или душ: свещи, книга, музика, вино – всичко това може да направи взимането на вана още по-приятно или може да бъде ритуал за след отпускащ душ. Без значение какво обичате, отделянето на време да се поглезите ще ви помогне да се отпуснете от натоварените си дни и да почувствате как стресът се стопява.
 • успокояваща музика: докато сте заети с една от многото си задачи за деня, защо не си пуснете успокояващ плейлист, за да компенсирате стреса и да се разсеете.
 • чаша чай: не само чаят (билков или безкофеинов) може да ви успокои, но също така самият ритуал на приготвяне на чаша чай може да ви предложи момент на спокойствие. Концентрирайте се върху всяко действие: наливането на гореща вода, оцветяването на водата от пакетчето чай с хипнотизиращи завихряния, завъртане на чаената лъжичка и премахване на пакетчето. И след това, разбира се, отпийте от сгряващата течност и усетете как топлината се разлива по тялото ви.
 • разходки сред природата: природата може да бъде страхотен лечител. Отделянето на кратък момент за разходка може да направи чудеса с нивата на стрес. Ако нямате време за разходка всеки ден, уверете се, че прозорците ви са отворени, за да влиза чист въздух и отделете малко време, за да погледнете навън, когато можете.
 • говорете с приятели и семейство: да говорите открито с близките си може да помогне много за намаляването на стреса по празниците. На най-доверените си хора можете винаги да разкажете за проблемите си, а ако се притеснявате за планината от неща за вършене, опитайте се да ги помолите за помощ – много е възможно някой от тях да може да поеме поне част от вашия товар или да ви даде съвет.
 • качество на съня: добре известно е, че сънят и стресът вървят ръка за ръка и че добрият сън е ключов фактор за спокойните и продуктивни дни. Уверете се, че спите достатъчно всяка вечер (поне около 8 часа на нощ) и практикувайте добра хигиена и постоянен график на съня.

young-woman-sleeping-bed-Rescue

 1. Организацията е разковничето

Когато си помислите за купчината от задачи покрай працниците в началото на декември, е лесно да се почувствате претоварени. Но не се страхувайте; има начини да преминете през този сезон без нерви и даже – за ваша изненада – всъщност да се насладите на празниците. Ето няколко идеи:

 • списък със задачи: направете общ списък на по-големите неща, които трябва да свършите (подаръци, партита, храна) и разбийте всяка точка на по-малък списък (списък кой точно има нужда от какъв подарък, списък с какво точно ви трябва за партитата, списък с каква храна трябва да купите). Това ще ви даде добра възможност да обхванете задачите си с един поглед и докато работите по тях можете да ги отмятате и да видите напредъка си.
 • бюджетен план: въпреки че може да не ви се иска да се занимавате с финанси точно сега, важно е да си определите реалистичен бюджет, за да не започнете новата година с лоша нотка. След като направите своя списък със задачи, ще имате добра представа за това за какво трябва да харчите пари. Вече можете да разделите бюджета си между тези неща по реалистичен начин. Водете си бележки в списъка със задачи, за да знаете какъв е финансовият ви статус.
 • делегирайте задачи: когато сте наясно със задачите от списъка си, вие ще знаете кои не е необходимо да изпълнявате сами. Можете да помолите партньора си или близък член на семейството да намери определени подаръци и да напазарува хранителните продукти. Или можете да помолите децата да приготвят парти храната с вас. Просто се уверете, че не сте „микро-мениджър“ на хората, които ви помагат. Дайте им определена самостоятелност, за да не се окаже, че вие отново прекарвате точно толкова време за тази задача, колкото щяхте да изгубите, ако я правехте сами.
 • преодоляване на перфекционизма: не трябва основната ви цел да бъде съвършенството. Понякога просто да се свърши работата е достатъчно и това е един от тези моменти. През празничния сезон хората не търсят несъвършенствата; те търсят приятно прекарано време с приятели и семейство. Така че не се притеснявайте за идеалния декор на партито, не приготвяйте 30-тия десерт за вечерята и се опитайте да се насладите на всичко заедно с хората, които обичате.

beautiful-family-christmas-resuce

 1. Насладете се на времето с приятелите и семейството

Прекарването на безкрайни дни и дълги партита с приятелите и семейството може да бъде – поради липса на по-добра дума – стресиращо на моменти. Винаги има някой, който ще разлее нещо, който пие твърде много, който е обидил някой или е останал обиден. Но няма смисъл да се стресирате за това. Както се казва, „каквото – такова“. Сега е моментът да се опитате да се насладите на мига. Ето няколко начина как да го направите:

 • Не забравяйте, че смехът може да реши много проблеми: когато е трудно да видите смешната страна на злополуките, животът изглежда много по-мрачен. Така че опитайте се с всички сили да го видите красивото и смешното през този празничен сезон. Доверете се на приятел или на член на семейството, за да можете да се посмеете с някого и да изпуснете парата.
 • Зад сивите облаци винаги има синьо небе: без значение колко изморителен, стресиращ и изпълнен с бедствия може да бъде вашият празничен сезон, не забравяйте, че моментът ще отмине и – точно като облаци, които разкриват синьото небе зад себе си – ще се случат онези хубави коледни моменти, за които винаги сте си мечтали.
 • Пребройте щастливите си звезди: след една много трудна година за всички, 2021 г. вече е към своя край. Когато се чувствате стресирани, опитайте се да изброите 1 или 2 неща, които ви карат да се чувствате късметлии и за които сте благодарни.
 • Доверете се на RESCUE капките на д-р Бах в моментите на стрес: когато всичко ви идва в повече и усещате, че емоциите ви хвърчат във всички посоки, впръскайте два пъти Rescue спрей в устата, капнете 4 капки под езика или в чаша вода или изсмучете 1 пастил RESCUE, за да намалите напрежението и да възвърнете емоционалния си баланс. РЕСКЮ ще ви върне комфорта, ще успокои паниката, страховете, безпокойството и гнева и ще ви помогне да посрещнете всяка ситуация трезво и уравновесено. Продуктите от серията RESCUE не съдържат седативи, а отключват вашите собствени способности да балансирате своите реакции и така са подходящи за всеки човек, независимо от възрастта. Бъдете щастливи и спокойни в празничния сезон!

RESCUE-GER_Dec_Christmas_16x9