Снимка на нощно небе и луна

Какво казват сънищата ни за нашето емоционално състояние

Четиво за 8 минути

Имали ли сте странни сънища напоследък? Сънищата ви по-ярки ли са от обикновено? Събуждали ли сте се с чувството, че сте сънували, дори и да не можете да си спомните точно какво? Не сте единствените. Може да се каже, че последните години бяха както откровено странни, така и изпълнени с предизвикателства, а тъй като сънищата ни са пряко свързани с емоциите, не трябва да ни изненадва фактът, че те са били малко по-шантави от обикновено.

И все пак, странните сънища могат да ни притеснят или да нарушат баланса в ежедневието ни. Вместо да ги игнорираме обаче, може би трябва да се запитаме какво можем да научим от тях и да приемем, че те може да се опитват да ни сигнализират нещо повече за това как се чувстваме. RESCUE си партнира с уелнес автора и тълкувател на сънища Лора Пейн, за да изследва значението на сънищата и способността им да ни помагат да разберем нашите емоции.

Сънищата и емоциите

Сънищата могат да бъдат мощни емоционални регулатори, които ни помагат да посрещаме промените. Те могат да се тълкуват и като илюстрации на нашата психика и вътрешно съзнание, което ни насочва да се събудим и да погледнем какво се случва в емоционалния ни живот. По-доброто разбиране на нашите сънища може да има изключително положително въздействие върху нас, като ни помага да разпознаем и разрешим проблемите и притесненията, които ни влияят негативно, само чрез силата на нашия ум.

Сън или реалност

Макар сънуването да се случва несъзнателно, често сънищата имат тихо, фино въздействие върху всекидневието ни. Осъзнаваме го ясно, когато сме се събудили от странен сън и сме останали с особено чувство, от което не можем да се отърсим през целия ден или дори за по-дълъг период от време. Често нашето подсъзнание ни призовава да се изправим още веднъж пред тези сънища, за да изследваме отново всичко онова, което е било обработено, докато сме задържали тези остатъчни чувства и сме потискали различни емоции през деня. Това е важна част от лечебния процес на сънищата и начин да разберем по-добре как нашите емоции влияят на благополучието ни. Всичко, което се случва през деня, независимо дали е момент на щастие, тъга или стрес, може да окаже влияние върху сънищата ни. Подсъзнателно ние  анализираме точно тези емоции, когато сънуваме. Също така чувствата, които изпитваме, когато се събудим от съня, могат да повлияят на следващия ни сън и така колелото на сънищата и преработването на преживяванията се завърта отново.

Илюстрация странни сънища

Видове сънища и тълкувания

Въпреки че сънищата са по своята същност изключително лични, все пак има някои общи и универсални нишки на смисъл, които да ни помогнат да разберем преживяванията и емоциите си. Най-ярките сънища често се случват по време на фаза, наречена REM сън, която се характеризира с бързо движение на очите (прочетете повече в статията “Фазите на съня – какво се случва докато спим”). Сънищата, в които счупвате зъб или друга част от тялото, често са свързани със страх от промяна и със знак, че старите структури се разрушават. Падането е свързано с необходимостта човек да излезе от собствената си глава и да се върне обратно в тежките реалности на живота. Издигането пък олицетворява подсъзнателна нужда да се издигнем и отърсим от заседналите порядки на ежедневието си.

И все пак, въпреки че стандартното тълкуване може да ни помогне да добием представа за това какво означават нашите сънища, те са по-скоро наш собствен личен език. Какво означава даден образ или събитие за нас самите? Има ли значими спомени, свързани с тези моменти, които сънуваме? Как се свързват те с други моменти от същия сън? Колкото повече свикнете да тълкувате собствените си повтарящи се насън образи, толкова по-лесно ще можете да декодирате посланията и насоките на подсъзнанието си. Те от своя страна ще ви помогнат да се справите лице в лице с дълбоките си емоции и техните източници.

Как да анализираме сънищата

Има толкова много начини да „работим“ със своите сънища. Например по-добре е да помислите за конкретни изображения, места и хора, които лично вие свързвате с ключовите образи от сънищата, вместо да прелиствате енциклопедията за тълкуване на сънища и да търсите в интернет. Важно е да се запитате с какво се борите в живота си в момента и да си припомните конкретни неща, които са се случили през деня, за да видите дали това може да ви даде по-добра представа за значението на съня.

Отделете малко време, за да се успокоите и релаксирате, преди да си легнете – можете да медитирате, да отделите време за грижа за кожата или просто да прочетете книга. Направете си дневник за сънища и го поставете до леглото с определена от вас химикалка. Когато си лягате, кажете си: „Ще запомня сънищата си, когато се събудя и ще ги запиша“ и повторете този процес няколко нощи.

Също така е добре да тренирате ума и тялото да излизат бавно от състоянието на съня, вместо да оставяте на мозъка бързо да се закачи за нещо от ежедневието (обикновено нашите мобилни телефони!) в секундата, когато дойдете в съзнание. С други думи, не бързайте да се събуждате и да продължавате веднага с ежедневните задачи, като например подготовка за предстоящия ден, тревоги или планове. Позволете си да останете в богатото, сънливо състояние на полу-съзнание между съня и пълното събуждане. Доброто качество на съня и събуждането без аларма също може да ви помогне да си спомните по-ясно сънищата си.

Вижте дали можете да задържите поне едно изображение или сцена от съня, докато той се опитва да изчезне. Ако се хванете за опашката на един-единствен образ, често можете да извлечете по-голямата част от изчезващия сън обратно от дупката на забравата. Въпреки че често забравяме голяма част от сънищата си, с практика става по-лесно да запомним важните части. Дори припомнянето на един образ може да помогне за извличането на големи части от съня. Ако не, може да се свърши значително количество работа и анализ върху останалото изображение. Запомненият образ от вашия сън е извикан обратно на повърхността и е запазен в паметта ви с причина. От вас зависи да я откриете.

Ако имате нужда от природен и нежен помощник за по-лесно заспиване и по-добър сън, прочетете повече за RESCUE Night или купете от vedrashop.bg

rescue-night-izpolzvane

Ако искате да разберете повече за съня, прочетете тези статии от нашия блог: