smiana-na-vremeto-rescue

Погрижете се за ума и тялото си, когато върнем часовниците назад

Модерно е да търсите баланс, но да съчетаете майчинството, успешната кариера и социалния живот е истинско предизвикателство. Сигурни сме обаче, че можете да се справите! Ежедневието ви е малко по-слънчево благодарение на лятното часово време…И тогава идва октомври.

Когато върнем времето назад дори и с час, това предизвиква фина промяна в живота ни. Лекотата в ежедневието ви е нарушена, сякаш трябва да се напасвате към съвсем нова рутина. Всички сме се чувствали така, но малко повече грижа за себе си по това време на годината може да ви даде нов старт и нова енергия.

Как смяната на времето може да повлияе на ума и тялото ви?

Когато върнем часовника си назад, в началото се чувстваме страхотно, защото и ние, и децата спим с един час повече. После обаче започва да се чувства осезаемо липсата на слънчева светлина след прекараните месеци на светли вечери на открито. А светлината, както знаем, е най-нужният фактор за това да се чувстваме добре. С намаляването на дневната светлина, появата на сезонно афективно разстройство (САР) може да бъде забелязано под формата на постоянно състояние на отпадналост и минорно настроение, което е причинено от по-кратките дни през есента и зимата.

Въздействието на сезонното афективно разстройство (САР)

Ако се чувствате малко по-зле от обикновено през есента и зимата, може би изпитвате последиците на САР. Липсата на слънчева светлина причинява смущения в мозъка. Хормонът на съня – мелатонин – може да увеличи производството си, докато хормонът на доброто настроение – серотонин – да се понижи и да доведе до изморен и депресивен ефект върху тялото. Вътрешният часовник също се променя. Естествено, ние използваме слънчевата светлина като индикатор за събуждане, а тъмнината – знак за сън. Така че и по-ниските нива на светлина могат да объркат часовника на тялото през зимата.

sezonna-depresia

Как дневната светлина влияе на настроението ви?

САР обикновено се свързва с необяснено чувство за тъга или безнадеждност, надвиснали над вас. Енергийните нива са склонни да паднат, а ежедневните дейности ви изглеждат изтощителни. Може да имате затруднения при концентрацията дори върху нещата, които обичате. Вашият цикъл на съня може да бъде десинхронизиран и да чувствате промяна в апетита.

Преборете САР с дневна рутина

Когато направите няколко малки съзнателни промени в начина си на живот, можете да възвърнете и доброто си настроение. Нищо драстично – просто елементарни начини, които да подобрят настроението ви. Изпълняването на рутинни упражнения през по-тъмните месеци  може наистина да окаже осезателна разлика. Чрез тренировките даваме тласък на самочувствието си. Всичко, което ни е необходимо, е да създадем последователна рутинна тренировка, която да се впише в графика ни. Може да опитате с високоенергиен танцов клас или да създадете клуб по бягане с приятелите си. Дори ходенето пеша може да свърши работа. Ако пък търсите някои прости и лесни победи, бихте могли:

  • Да вземете будилник, който имитира изгрева и насърчава тялото ви да се събуди бавно, както би било през лятото.
  • Да се събудите малко по-рано и направите нещо само за себе си. Може би сутрешна йога или медитация? Няколко разтягания или водене на дневник?
  • Да си вземете топла вана или душ преди лягане или да почетете с цел да заспите по-рано.

Прегърнете и усвоете навиците за здравословно хранене

Добре известен факт е, че здравословното хранене може да помогне в поддържането на енергийните нива. И като поддържате здравословните си хранителни навици е по-лесно да сте в пълен контрол над ежедневието си. Храненето с балансирани, бавно освобождаващи енергия ястия е ключово. Помислете за комбинация от протеини, въглехидрати и зеленчуци. Ето и някои предложения, които можете да направите бързо и лесно:

  • Закуска с яйца, авокадо, овесена каша или йогурт и мюсли
  • Здравословна закуска като плодове и ядки, както и дипове като гуакамоле
  • Богати на нутриенти опции за обяд като рап с пиле на скара или салата с пълнозърнеста паста
  • Балансирани вечерни ястия с месо или риба, пълнозърнести храни като ориз и леща или много пресни зеленчуци, които да са добавка към тях

Самото възприемане на здравословната диета и начин на живот може да повдигне настроението ви, да увеличи енергията и да трансформира изморителния иначе цикъл на сън.

Смяната на часовото време наистина има силата да поиграе с ума и тялото ви, но това ще се случи само ако му позволите. Върнете контрола си върху цикъла на съня и кажете сбогом на САР с малки, но значими промени в начина си на живот. Кой би предположил, че здравословното хранене и дневният режим могат да спасят сезона?!

Подкрепа чрез Рескю на д-р Бах

На пазара съществуват не малко продукти в подкрепа в борбата със стреса или нарушения ни ежедневен ритъм. Сред тях обаче на преден план е „спасителният екип“ на серията продукти Рескю (Rescue) – безвреден начин за справяне със стресови промени в ежедневието ни. Универсалната комбинация от цветни есенции е щадящ и изпитан метод, спечелил доверието на милиони хора по света. Четирите форми на продуктовата линия – пастили, желирани дражета, спрей и капки – са изключително лесни и удобни за прием, а само броени минути след техния прием механизмите за емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане на тялото се задействат. Така, освен малките полезни навици, които да създадете и приложите в ежедневието си, Рескю ще допринесе за „сверяването“ на вътрешния ни часовник, когато се чувствате под напрежение.

rescue-kapki-panik-ataka