Rescue-BG-Fazi-na-sunia_1440x420

Фазите на съня – какво се случва докато спим

Добрият нощен сън е важна част от живота ни, но все по-голям брой възрастни не успяват да спят през нощта без никакви прекъсвания и търсят съвети как да спят по-добре. Често се фокусираме само върху броя часове сън, които трябва да постигнем, но също толкова важно е да анализираме цикъла ни на сън, за да се уверим, че ще постигнем перфектната почивка през нощта.

Всички знаем, че спането на пресекулки няма как да ни действа освежаващо, а също така може да допринесе за други проблеми като сънливост през деня, раздразнителност и тревожност. За да разберем повече за съня си, нека да поговорим за това какви са потенциалните проблеми, които могат да се появят, колко сън ни е нужен, за да си починем качествено, както и какви са различните фази на съня, през които преминаваме.

 

Проблеми със съня

Всички преживяваме периоди в живота си, в които всяка вечер се борим да заспим или се събуждаме през половин час през нощта. Проблемите със съня често идват и си отиват сравнително бързо, но по-дългите периоди на лош сън неизменно влияят на ежедневието ни. Силната умора може да направи много по-трудни задачи, с които обикновено се справяме лесно. Смята се, че една трета от възрастните в един или друг момент от живота си ще трябва да се борят със стрес или проблеми със съня. Затова е важно да знаем повече за съня и за факторите, които му влияят.

 

Етапи на сън

Етапите на съня са разделени най-общо на четири категории или на 5 фази. По време на идеалния нощен сън тялото ви има достатъчно време, за да премине през четири-пет 90-минутни цикъла. Когато имаме чести и продължителни събуждания посред нощ, това може да бъде разрушително, защото всеки етап от съня има важна цел за поддържане на мозъка и тялото ви здрави.

rescue-night-infographic-sleep-stages

Фаза 1. Будност и унасяне

Преди да заспим прекарваме известно време в леглото в състояние на будност и е важно да се уверим, че се чувстваме спокойни, за да можем да се подготвим за добър нощен сън. Използването на определени релаксиращи етерични масла около час преди лягане може да ви помогне да създадете идеална среда за сън, която да допринесе за качествената ви почивка. Лавандулата и лайката например отдавна се считат за аромати, които имат успокояващи свойства.

 

Фаза 2. Лек сън

Лекият сън се счита за първата стъпка към здравословната нощна почивка. През този етап дишането ви започва да се забавя, сърдечната честота намалява и телесната температура се понижава. Мозъкът ви започва да работи върху своята комуникационна система и способността ви да учите и запомняте информация, но по време на тази фаза вие все още сте чувствителни към движение, температура и шум, което улеснява събуждането.

 

Фази 3. и 4. Дълбок сън

Следвайки установения през 1968 г. стандарт за фазите на съня на Rechtschaffen и Kales (R & K), дълбокият сън често бива наричан „бавновълнов сън“. През този етап на съня мозъчните ви вълни са най-бавни, което позволява на тялото да започне работа върху възстановяването и растежа на мускулите. Дълбокият сън е от решаващо значение за физическото обновяване, хормоналната регулация и растежа. Мускулите и очите са в покой, сетивните системи не възприемат информация от околната среда. Затова често е трудно да събудите някого, когато се намира във фаза на дълбок сън.

 

Фаза 5. REM сън

REM сънят (сън с бързо движение на очите) се характеризира с произволно бързо движение на очите, със слаб мускулен тонус в цялото тяло и способност да сънувате ярки сънища, наситени с емоции. REM сънят е състояние, което стимулира областите на мозъка ви, които са от съществено значение за ученето и създаването или запазването на спомени. С течение на времето продължителността на REM съня намалява. Децата прекарват около 50% от съня си в REM фаза, докато възрастните са в REM фаза само около 20-25% от времето, в което спят.

 

young-woman-morning

Колко сън наистина ми трябва?

Sleep Foundation съветва, че повечето здрави възрастни се нуждаят от между седем до девет часа сън на нощ, но с нашия натоварен и забързан начин на живот, съчетаващ работата и домашните задължения, това често се оказва доста оптимистично. Важно е да вземете предвид и фактори като ежедневни дейности и цялостно здраве, когато решавате колко сън ви трябва и дали имате нужда от помощ за съня.

 

Предлагаме ви следните съвети, ако имате затруднения със съня:

  • Направете си график на съня. Изберете определено време за лягане за вас и семейството всеки ден, тъй като това ще програмира мозъка и вътрешния часовник на тялото да свикнат с определен режим и ще подобри качеството на съня.
  • Уверете се, че сте намалили темпото преди лягане. Отпускането е критичен етап в подготовката за лягане. Има много начини да се отпуснете преди лягане, като например да си направите гореща вана, да слушате релаксираща музика за сън, да си напишете списъци със задачи за следващия ден и да се уверите, че не прекарвате твърде много време пред екрана на вашите електронни устройства.
  • Направете спалнята си приятна за сън. За да сте готови за перфектния нощен сън, спалнята ви трябва да бъде спокойна и релаксираща. В идеалния случай трябва да е тъмно, тихо, подредено и да се поддържа не много висока температура.
  • Водете си дневник на съня – записването на ежедневните мисли могат да разкрият навици, които допринасят за безсънието ви.
  • Вземете си природен помощник за сън, когато не можете да се отърсите от ежедневните притеснения и задачи. Ако натрапчивите мисли не ви оставят на мира дори и в леглото, помогнете си с продуктите от серията Rescue Night на д-р Бах под формата на спрей и капки. Продуктите не съдържат седативи и са нежен начин да постигнете по-добро емоционално и физическо отпускане, което да постави основата на по-добрия сън.

rescue-night-izpolzvane