tired-sleepy-rescue

Какво се случва, когато не спите добре

Повечето от нас знаят какво е усещането след нощ, в която не сме спали добре. Чувстваме се по-заядливи от обикновено, клепачите ни са натежали, целият ни ден е белязан от мъглата на умората. Знаем, че добрият сън е изключително важен за настроението и работоспособността ни, но как точно им влияе и какво можем да направим, за да го подобрим? RESCUE® има отговорите на всички тези въпроси по-долу!

Ефекти от лошия сън

Сънят е основна функция на тялото, която позволява на целия ни организъм да отпочине, да се възстанови след предизвикателствата от деня и да преработи всички преживявания и нови знания. Без сън просто не бихме могли да функционираме като човешки същества. Проучвания са установили, че дори умереното лишаване от сън води до увреждане на когнитивните и двигателните функции, което е еквивалентно на ефекта на алкохола![1] Реакциите се забавят, точността на изпълнение на задачите – също.

insomnia-rescue

Какво друго може да причини липсата на сън?

 1. Да доведе до липса на бдителност: Както споменахме по-рано, липсата на сън може да влоши двигателните ви умения, увеличавайки времето, необходимо на тялото ви да реагира на различни стимули. Това може да затрудни фокусирането върху работата, шофирането и дори разговорите.
 1. Да наруши паметта: Сънят е от съществено значение за „презареждане“ на ума и липсата му може да повлияе на способността ви да обработвате информация и да запомняте нови факти и да усвоявате нови умения.
 1. Да увеличи нивата на стрес: Стресът и безсънието образуват порочен кръг. Липсата на сън може не само да причини физически стрес на тялото ви, но може да причини и психически стрес поради влиянието, което има върху вашите когнитивни способности. Стресът освобождава хормони като адреналин и кортизол, а това от своя страна може да доведе до тревожност, безпокойство и натрапчиви мисли, което затруднява заспиването. С няколко думи: стресът причинява безсъние, а безсънието причинява стрес.
 1. Да предизвика лошо настроение: Някога питали ли сте се дали не сте се събудили от грешната страна на леглото? Липсата на сън може да има отрицателно въздействие върху настроението ви, а това неизменно влияе на ежедневните ви взаимоотношения с околните.
 1. Да повлияе негативно физическото ви здраве: Тъй като липсата на сън ви кара да се чувствате мудни и намалява бдителността ви, това може да се отрази на цялостното ви физическо здраве. Проучване показва, че липсата на сън е свързана с наддаване на тегло, като се смята, че този ефект е свързан с множество фактори, включително липса на мотивация за упражнения поради чувство на умора и нарушения в хормоналния баланс, засягащи регулирането на апетита.[2]

sleep-well-rescue

Как можем да подобрим съня си?

Има много начини, чрез които можем да работим за подобряване на навиците и качеството на съня в дългосрочен план, а ето и кои сме избрали за вас ние от RESCUE®:

 1. Здравословна храна срещу късни похапвания

Въпреки че всички знаем какво е усещането да копнееш за сладко лакомство късно вечер, късното хранене може да повлияе негативно на вътрешния часовник на тялото и циркадния ритъм, влошавайки качеството на съня ни. Приемането на здравословни, балансирани ястия през целия ден, пълни с богати на фибри въглехидрати, протеини и здравословни мазнини, може да помогне за регулирането на естествения ритъм на будност и сън и за намаляване на нощния глад. Разбира се, няма нищо лошо в това да хапнете нещо сладко след вечеря, но се опитайте да не ядете твърде късно!

 1. Бял шум

Много от нас, които не успяват да заспят вечер въпреки усилията си, всъщност се борят с повтарящи се и натрапчиви мисли. Със сигурност не е забавно да слушате как вашите собствени мисли се въртят неуморно в главата ви, докато се опитвате да се успокоите. Често може да е наистина трудно да ги изключите. Слушането на записи с така наречения „бял шум“ може да помогне да подмените тези мисли в съзнанието си с друг звук, позволявайки им да се отдалечат от вас. Аудиокнигите и музиката също могат да помогнат, но се опитайте да не слушате нещо, което ще изисква вашето повишено внимание преди лягане!

Ако все още не успявате да успокоите мислите си, опитайте да го направите по природен начин с помощта на продуктите RESCUE Night. Освен универсалната комбинация от 5 цветни есенции на д-р Бах, РЕСКЮ найт спрей и капки съдържат също и моноесенция от бял див кестен, която помага да се отърсите от разсейващите мисли, които ви тормозят и не ви позволяват да заспите. Спреят Рескю найт и капките от 20ml съдържат по 200 дози, а капките от 10 ml – 100 дози. Продуктите не съдържат седативи, а по нежен и щадящ начин балансират емоциите и така ви позволяват да разгърнете собствения си потенциал за добър и непробуден сън.

rescue-night-infographic-flowers

 1. Естествена светлина

Заседналият начин на живот и работата на закрито означават, че не излизаме толкова често на чист въздух, колкото е нужно на нашия организъм.  Затова е важно да прекарваме максимално време на естествена светлина, която ще помогне за регулирането на циркадния ритъм на тялото ни (цикличния ритъм на будност и сън, който е типичен за хората) и по този начин ще подобри качеството на съня. Ако работите на бюро, опитайте да го поставите близо до прозорец, за да имате достъп до естествена светлина. Когато релаксирате вечер и се приготвяте за лягане, не забравяйте да изключите електронните си устройства поне час преди лягане, тъй като синята светлина от екраните може да повлияе негативно на съня ви. Затъмняването на осветлението вечер и затварянето на завесите също са чудесен начин да кажете на тялото си, че е време за лягане.

 1. Ритуали за добър сън

Спазването на полезни ритуали за добър сън е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си в дългосрочен план. Ето няколко идеи, които да включите в рутината си преди лягане:

 • Заспивайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден
 • Спете в хладна стая
 • Изключете електрониката поне час преди лягане
 • Не превръщайте леглото в място за работа или хранене
 • Четете или водете дневник, вместо да гледате телевизия в леглото
 • Медитирайте
 • Практикувайте дихателни упражнения
 • Вземете си вана или топъл душ
 • Впръскайте два пъти спрея Rescue Night в устата си или сипете 4 капки Rescue Night в чаша вода и ги изпийте малко преди лягане за добър и пълноценен сън

sleeping-mask-rescue

Цитирани проучвания:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10984335/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2398753/