Rescue_Global_How-to-deal-with-stress-during-a-changing-environment_1440x400

Как да се справим със стреса във време на непрестанни промени

Промяната е неизменна част от живота. Среща се във всички негови сфери – в държавата, в семейството, в работата, във взаимоотношенията с приятелите и социалния живот. За добро или лошо, промяната винаги ще бъде наш спътник и ще изисква от нас да можем да се адаптираме, а това от своя страна изисква усилия и често ни кара да се чувстваме стресирани. Въпреки че може да не сте в състояние да контролирате всички промени, които животът ви поднася, вие можете да контролирате реакцията си към тях. Затова RESCUE® събра няколко топ съвета за справяне със стреса по време на големи промени:

Осъзнатост (mindfulness) и медитация

Как да се справим със стреса? Това е въпрос, на който всички имаме собствени отговори. През последните години за мнозина отговорът беше осъзнатостта (наречена още mindfulness). Mindfulness просто означава да обръщате внимание на заобикалящия ви свят и да осъзнавате напълно настоящия момент: вашите мисли, чувства, всичко около вас. Това може да ни помогне да разберем себе си и емоциите си по-добре и да ни спре да се чувстваме извън контрол и по този начин да ни помогне да останем позитивни. Може да бъде чудесен инструмент за запазване на спокойствие, когато се сблъсквате променяща се среда. Това е начин да свържем тялото и ума, за да можем да балансираме физическото и емоционалното си благополучие.

Когато преминавате през периоди на голяма промяна, използвайте медитацията като начин за осмислянето й. Като разберем къде се намираме и къде можем да очакваме да отидем, можем да започнем да придобиваме повече яснота относно своя път напред. Така умът ни ще се съпротивлява по-малко, ще бъдем по-отворени към новото и ще  се движим през промяната с по-голяма лекота. Препоръчваме да направите бързо търсене в YouTube, за да разгледате множеството безплатни медитации и да намерите тази, която ви подхожда.

Rescue-blonde-curly-haired-woman-relaxing-home-near-window

Техники за релаксация като дихателни упражнения

Дишането е едно от най-лесните и бързи средства за незабавно облекчаване на стреса (и то безплатно). Има много дихателни упражнения, които можете да направите, за да се отпуснете. Супер лесна техника е коремното дишане:

 1. Започнете като седнете или легнете в удобна позиция.
 2. Поставете едната ръка на корема си точно под ребрата, а другата ръка върху гърдите.
 3. Поемете дълбоко въздух през носа и оставете корема да изтласка ръката ви.
 4. Издишайте, почувствайте как ръката на корема ви влиза навътре и я използвайте, за да изтласкате целия въздух.
 5. Направете това упражнение за дишане 3 до 10 пъти. Отделете време за всяко вдишване.
 6. Забележете как се чувствате в края на упражнението.
 7. Бъдете готови да посрещнете промяната с положително отношение

Да останете позитивни, особено по време на неочаквана промяна, може да бъде невероятно трудно. Може да бъде изкушаващо да се спрете на миналото и да се запитате дали имате силата да се адаптирате към промяната. Лесно е да оставим негативните мисли да ни завладеят, което в крайна сметка се отразява на емоционалното ни благополучие, но ежедневието си имаме избор дали да насочим фокуса си към положителни или отрицателни мисли. Едно от най-лошите неща, които можем да направим за себе си, е да възпрепятстваме собствения си потенциал чрез негативна гледна точка върху света – такъв вид мироглед може да навреди на всички аспекти на живота ви, от изграждането на взаимоотношения до вашето здраве. Чрез практикуване на положителни нагласи всеки ден можем да превърнем мрачните времена във възможности и дни на надежда.

Rescue-female-happy-positive

Направете почивка с грижа за себе си

По време на стрес хората толкова често забравят важността на това да се грижат за себе си. Всъщност често тази „задача“ е в дъното на списъка им с приоритети, но да направите почивка, за да се отпуснете и обработите емоциите си, е от ключово значение за справянето със стреса. Грижата за себе си може да се окаже всичко, което е нужно за вашето добро психическо и емоционално здраве. Най-очевидните опции, като масаж или разкрасителна процедура, може не винаги да са най-лесните за организиране. По-лесният начин да превърнете грижата за себе си в редовна част от живота ви е да отделите малък прозорец от своето време всеки ден, за да правите нещата, които обичате. Ето няколко лесни победи:

 • Вземете си вана или дълъг релаксиращ душ и полежете 10-15 минути с книга и чаша любима напитка
 • Отделете време за любимите си упражнения
 • Насладете се на добра храна: опитайте да сготвите рецептата, която сте искали да приготвите от векове
 • Най-накрая гледайте следващия епизод на любимия си сериал
 • Пишете, рисувайте, попълвайте кръстословици – което от тези занимания ви е любимо
 • Насрочете си среща, за да отидете на разходка, кафе или обяд с приятел.

Може да изглежда очевидно, но времето за себе си е изключително важно, когато се чувстваме претоварени от стрес. Често ние сме най-лошите си критици, но трябва да се научим да бъдем по-добри към себе си. Отнасяйте се със себе си така, както бихте желали другите да се отнасят с вас.

rescue-music

Релаксиращ ритуал преди лягане

Стресът и безсънието са порочен кръг – колкото по-стресирани се чувствате, толкова по-малко спите и колкото по-малко спите, толкова по-стресирани може да се чувствате на следващия ден. Има толкова много фактори, които влияят върху качеството на съня ви – от подредеността на стаята ви до количеството кофеин, което консумирате всеки ден. Но за щастие има неща, които можете да направите, за да подобрите шансовете си за по-добър нощен сън. Едно или две прости промени може да са всичко, от което се нуждаете. Ето няколко, за да започнете.

 • Изключете електронните устройства:

Забравете за всички електронни устройства (лаптопи, телевизори, телефони) поне един час преди лягане. Тези устройства не само пречат на вътрешния часовник на тялото ви, но и са средства за лесен достъп до новини и до социалните медии. Разглеждането на толкова информация преди лягане увеличава нивата на стрес и натрапчивите мисли, които след това ще ви държат будни.

 • Придържайте се към график за сън:

Редовният график за заспиване е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да си осигурите добър нощен сън. Спазването на режим, в който часът за лягане е един и същ всяка вечер, е едно добро начало. Също така е важно да разделяте работата от времето за почивка. Ако работите от вкъщи, уверете се, че сте настроили отделен работен кът и поставете ясни граници между времето за работа и времето за сън. Ако сте в офиса, не забравяйте да изключите компютъра си в края на деня и ако го взимате вкъщи със себе си, не го отваряйте отново до следващия ден, когато започнете работа.

 • Създайте успокояваща среда:

Затъмняващите завеси и тежкото одеяло са страхотни неща, които може да ви помогнат да спите малко по-добре, но има няколко други идеи, които можете да приложите, за да създадете спокойна среда, преди да заспите. Слушането на класическа музика, подкаст или релаксиращи звуци преди лягане може да ви помогне да изключите натрапчивите мисли. Бялата студена светлина може да бъде доста груба за очите, така че вместо това изберете крушки с топла светлина. Можете също така да запалите ароматни свещи, просто не забравяйте да ги издухате, преди да заспите!

 • Вземете си помощник

Ако все още не можете да заспите, защото мислите не ви дават покой, опитайте серията Rescue Nightкапки или спрей, които имат успокояващото действие на петте цветни есенции от класическото Рескю с добавена есенция от бял див кестен, която намалява емоционалната свръхвъзбуда и обърканите мисли. Действието настъпва в рамките на 15-20 минути и ще помогне за спокоен и пълноценен сън.

rescue-night-infographic-flowers