Rescue__Sunday_Blues_nedelna_depresia

„Неделна депресия“: как да спрете да се страхувате от предстоящата седмица

Усещането е твърде познато – уикендът е към своя край, така наречената „неделна депресия“ се прокрадва все по-близо и мислите за понеделник сутрин не ни дават мира. Това се превръща в доста често срещано явление в нашия натоварен начин на живот, тъй като различни мисли и чувства ни пречат да се наслаждаваме на неделните вечери. А когато настъпи нощта, често тези чувства на страх или нежелание за посрещане на новата работна седмица сякаш стават все по-силни и по-силни.

Ето няколко прости съвета от RESCUE, които могат лесно да бъдат адаптирани, за да ви помогнат да се чувствате спокойни, отпуснати и готови за предстоящата седмица в неделя вечер.

  1. Отделете време за себе си

Знаем колко лесно е да се отдадем на тревоги за предстоящата седмица в неделя вечер, но да мислим за предстоящите задачи нонстоп само ще влоши още повече настроението ни. Важно е да отделите време за рестарт през уикенда, за да можете да посрещнете новата седмица чувствайки се готови и заредени с енергия. Не казваме, че трябва да отделите цял час, за да отидете до СПА центъра в неделя, тъй като знаем, че това е по-вероятно да бъде мечта, отколкото реалност. Вместо това опитайте да приложите кратки 5-минутни ритуали във вашия уикенд, така че да можете да намерите време за себе си и за ментален рестарт. Например, водете дневник за 5 минути в събота сутрин, медитирайте 5 минути в неделя вечер, прекарайте 5 минути в рутинна грижа за кожата си, прелистете списание за 5 минути в събота следобед, прекарайте 5 минути допълнително на закуска в неделя сутрин – помислете за малките неща, които обичате да правите и се опитайте да отделите допълнителни 5 минути, за да ги направите. Понякога това е всичко, което е необходимо, за да се разсеем!

rescue-reading

  1. Физическа активност

Всички знаем за ползите от упражненията както за физическото, така и за психическото здраве. Те увеличават ендорфините, намаляват нивата на стрес и така могат да ви помогнат да се чувствате по-енергични в дългосрочен план. Но понякога задължението да спортуваме може да добави допълнителен стрес към този, който вече изпитваме – въпреки че знаем, че движението ще помогне, просто не можем да се накараме да го направим. Ето защо е толкова важно да намерите нещо, което наистина ви харесва, за да не се чувствате сякаш то е  поредната задача, която трябва да свършите. Ако не можете да измислите нещо, което харесвате, поставете си предизвикателство да опитвате нещо ново всяка седмица в продължение на четири седмици. Например през първата седмица: йога, втората седмица: тенис, третата седмица: джогинг, четвъртата седмица: пилатес. Можете също така да приложите физическа активност през семейното време през уикенда – може би отидете в парк и поиграйте на игри с топка или се маркирайте с децата. Най-важното е да намерите нещо, което ви харесва и което няма да ви натоварва.

  1. Бъдете подготвени

Ако всички задачи за следващата седмица продължават да се въртят в главата ви в неделя вечер, защо не организирате нов ритуал в петък следобед? В края на работния ден направете списък с приоритети за следващата седмица и решете кои са двете основни задачи, които да започнете в понеделник сутрин. Това ще ви помогне да спрете да се тревожите за предстоящата седмица, тъй като вече сте подготвили плана си и да бъдете по-продуктивни. Можете също да приложите това към дейности извън работата, като пазаруване на хранителни стоки, почистване и сортиране на прането.

 

  1. Поискайте помощ

Ако се чувствате затрупани със задачи, които трябва да свършите през уикенда, не се страхувайте да помолите своя партньор или някой приятел да гледа децата за час или два в събота, за да можете да изпълните задачите си по-рано, отколкото по-късно. Ако приготвяте храна, можете също да опитате да включите децата. Определете различни работни места в кухнята и разпределете някои задачи на децата си, с които те биха могли реалистично да се справят – това не само може да бъде забавна дейност, която да правите като семейство, но може и да ускори процеса, така че да можете да се насладите на неделната си вечер.

 

  1. Изправете се срещу страховете си

Визуализацията и воденето на дневник са страхотни начини да ви помогнат да разберете какво точно ви кара да се страхувате от седмицата си и да ви доведат една стъпка по-близо до преодоляването на страха. Ако чувствате, че този страх се прокрадва, вземете химикал и лист хартия, затворете очи и прекарайте минута, визуализирайки седмицата си. Помислете за нещата, които трябва да свършите. Някой очаква ли нещо от вас? Има ли нещо, което не успяхте да завършите миналата седмица? Кой ден от седмицата е най-забързания за вас? След това прекарайте минута в мислене за положителните неща от вашата седмица. Има ли нещо, което очаквате с нетърпение? Ще прекарате ли време с приятели или семейство? Имате ли планирани вкусни ястия за седмицата? След като помислите за тези неща, задайте таймер за 2 минути и запишете всичко, което ви хрумне, както положително, така и отрицателно. Повтаряйте този процес всеки път, когато се чувствате притеснени за седмицата и се надяваме, че ще започнете да чувствате малко повече яснота и контрол върху стреса си.

Винаги, когато се почувствате в паника от предстоящите задачи или изпитвате притеснение в ежедневието, можете да се доверите и на продуктите от серията Rescue с капките на д-р Бах за връщане на емоционалния баланс и нежно успокоение на стреса. Те са безвредни, не съдържат седативи и могат да се използват от всички.

1

  1. Свържете се с природата

„Кабинната треска“ е истинско нещо. Когато сте заети или сте затрупани със срокове и отговорности, може да бъде толкова лесно да забравите да излезете навън, особено ако сте работили от вкъщи. Но излизането на чист въздух, естествена светлина и прекарването на известно време сред природата може да ви помогне да се успокоите и да ви свърже отново с живителната сила на природата. Лесно е да си кажете, че ще отидете на разходка, когато имате време, но често реалността е, че ако не отделите специално време за това, то няма да се случи. Задайте си два въпроса: кога е любимото ви време от деня и кое е най-натовареното ви време от деня? Според тези отговори, опитайте се да намерите редовно време, в което можете да ходите на разходка всеки ден или през ден, в зависимост от графика си. Колкото повече тази дейност става част от рутината ви, толкова повече ще се радвате и ще я очаквате с нетърпение. Ако не живеете близо до природата и не можете да включите разходка сред природата в ежедневието си, опитайте се да планирате семейна неделна разходка до парк или до провинцията. Това ще ви даде възможност да се забавлявате заедно, докато се наслаждавате на предимствата на това да сте навън.