panic-attack-2

Да спрем стигмата около паническите атаки – митове и реалност

За съжаление, широката общественост често има погрешни схващания за паник атаките, които подхранват стигмата около тях и около хората, които ги получават. Именно тази стигма често може да им попречи да потърсят помощ, да споделят товара с приятелите и семейството и да почувстват, че могат да получат подкрепа без да бъдат съдени и заклеймявани. Повишете осведомеността си като научите истината зад някои от най-разпространените митове за пристъпите на паника.

Мит: Хората, които получават панически атаки, са просто слаби, нестабилни и невротични.

Реалност: Истината е, че всеки може да получи паническа атака, дори хора, изглеждащи силни и със здраво психично състояние. Можем да го сравним с факта, че всеки може да развие сериозни физически заболявания и тези здравословни проблеми не говорят нищо за неговия морален характер или психическа сила. Паническото разстройство е лечимо заболяване и трябва да се разглежда като такова. Хората нямат пристъпи на паника поради някакъв личен недостатък.

Мит: Хората, които изпитват пристъпи на паника просто се преструват и търсят внимание

Докато някои приравняват паниката със слабостта, други хора изобщо не вярват, че паник атаките са нещо реално, особено ако самите те не са ги изпитвали никога. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Вместо да търсят внимание, повечето хора, които изпитват панически атаки всъщност се самообвиняват за състоянието си и изпитват срам от това, че може да получат пристъпи на паника на публично място. Затова е важно да подхождаме към хората, страдащи от паник атаки с разбиране и любов, вместо с обвинение и съмнение.

Мит: Хората с паническо разстройство сами са си виновни и сами си създават този проблем

Реалност: Противно на стигматизиращите вярвания, паник атаките не са нещо, което хората могат да контролират. Не знаем точно какво причинява пристъпите на паника, но знаем, че те често могат да бъдат предизвикани от стресови събития или неуточнени стимули или промени в околната среда. Пристъпите на паника са неволни и често се появяват без предупреждение.

Веднъж изпитал симптомите на паник атака, един човек никога не би искал да ги изпита отново. Попитайте всеки, който е получавал паническа атака поне веднъж – със сигурност ще ви отговори, че би дал всичко никога повече да не попада в същата ситуация.

Мит: Паник атаките са животозастрашаващи

Реалност: Тъй като физическите симптоми на паническите атаки са интензивни, мнозина вярват, че са в животозастрашаваща ситуация. Симптомите често имитират сърдечни пристъпи и се характеризират с ускорен сърдечен ритъм, плитко дишане, стягане в гърдите и изтръпване. Но докато паническите атаки предизвикват много истински чувства на ужас, самите атаки на паника не са животозастрашаващи и обикновено преминават в рамките на 15 секунди до 30 минути след началото.

Това обаче не означава, че паник атаките не са сериозни и трябва да бъдат игнорирани. Те могат сериозно да нарушат ежедневния ни ритъм и да внесат известна доза страх в живота ни, че може да се повторят. Хормоните на стреса, участващи в различните симптоми на паническа атака например, могат да доведат до възпаление в тялото. Следователно, когато пристъпите на паника се появяват често, това може да повлияе на цялостното здраве на човека. Подобно на ефектите от хроничния стрес, някои негативни ефекти могат да включват повишено кръвно налягане и натрупване на мастна тъкан, което води до наддаване на тегло.

Важно е да се осведомите от достоверни източници и да разберете повече за паник атаките и тяхното по-успешно менажиране. Продуктите Rescue на д-р Бах също могат да бъдат подкрепа в моменти на паника и силно напрежение, тъй като са безвредна природна алтернатива, която не води до привикване и не може да доведе до предозиране.

rescue-kapki-panik-ataka

Работата с психолог също може да помогне за справянето с паник атаките и за повишаването на качеството на живот. Квалифицирани специалисти могат да помогнат на пациентите да научат здравословни механизми за справяне и да адресират основните проблеми, които причиняват пристъпи на паника.

Ако успеем да разсеем стигмата около паническите атаки, ще бъде по-лесно за тези, които се борят с тях, да получат помощ.

 

Забележка: Информацията, която предоставяме, не е предназначена да бъде заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Не трябва да се използва вместо съвета на вашия лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги.